Denne sjokoladekaken har blitt en gjenganger.
Her har jeg testet med sitronkrem, og den ble frisk og fin sammen med den saftige sjokoladekaken.
Med jordbærmousse som hadde biter av jordbær, og sjokoladeganach på toppen,
ble det en saftig kake, som samtidig fikk et friskt preg.
Fin i fargene….
Stabil og saftig kake som er holdbar mange dager.
Her en «naken-kake» variant med ganache bare på toppen.
Sjokoladekake
17″ springform
140 g smør, mykt
250 g sukker
2 egg
220 g hvetemel
1 ts vaniljeekstrakt
0,5 ts bakepulver
0,75 ts natron
60 g bakekakao
2 dl kulturmelk/surmelk
2 ss kokende vann bladet ut i en ts pulverkaffe
Rør smør og sukker mykt, ha i egg og vaniljeekstrakt, bland det tørre, sikt i røren vekselvis med surmelk.
Ha i kaffen til sist.
Sett ovnen på 170*
Stekes i en 17″ springform med bakepapir i bunn og rundt, over kanten.
I midten av ovnen, på rist, med et vått, oppvridd håndkle rundt.
(For at kaken skal steke jevnere, kan sløyfes)
Stekes ca 1 time og 10-20 minutter, sjekk med kakenål/strikkepinn.
Blir kaken for mørk på toppen, legg et bakepapir på toppen den siste del av steketid.
Fjern håndkle når det er ca 10-20 minutter igjen av steketiden.
Håndkle er der for å få kaken til å steke jevnere.
Når kaken er ferdig stekt og kakenålen kommer ut uten kakerøre,
avkjøles den litt på rist,
Som du ser hever den over kanten.
Sitronkrem.
1/2 dl sitronsaft
0,75 dl sukker
0,75 ss maizenna
1 egg
1 eggeplomme
1 ss smør
Varm opp sitron og sukker. Pisk sammen egg, plomme og maizenna.
Ha varm blanding i tynn stråle inn i eggebl. mens du pisker.
Ha alt tilbake i kjele, kok rolig opp, la koke 1 minutt mens du rører konstant.
Press gjennom en sikt.
Avkjøl, gjerne i kaldt vannbad. Sett i kjøleskap når kald.
Pisk inn ca 0,75-1 dl pisket kremfløte når kremen har avkjølt minst en times tid i kjøleskap.
Jordbærmousse
100 g jordbær, gjerne frosne
12,5 g sukker (ca
saften av 1/4 lime
3 plater gelatin
100 g jordbær, ferske
50 g eggehviter
100 g sukker
25 g vann
1,5 dl kremfløte
(jeg laget to kaker og doblet denne oppskriften , derfor litt små mål.)
Kok opp 100 g jordbær ,sukker og lime, mos med stavmikser. (kok noen minutter om de er frosne)
Legg gelatin i kaldt vann.
Kok opp sukker og vann, etter 10-15 minutter når sukkerlaken når temperaturen 100* starter du og piske eggehvitene.
Når sukkerlaken når 121* heller du litt og litt i eggehvitene mens maskinen går,
pass på så du treffer kanten på bollen og ikke vispen, da vil sukkeret slynges avgårde og krystaliseres.
La marengsen piske til den avkjøles, ca 10-12 minutter.
Ha oppbløtt gelatin i den varme jordbærsausen så den løser seg opp. (vri av vann)
Ha i jordbær skåret i biter (de andre 100 g)
Pisk kremfløte stiv.
Foren marengs med jordbæasaus, og vend tilslutt inn kremfløte.
La stivne litt i kjøleskap før du bruker den.
Del kaken, som bør være godt avkjølt, lag den gjerne dagen før. Kan godt oppbevares innpakket i kjøleskap over natten,
det gjør den god å skjære i pene skiver.
Del den i 4 deler.
Smør sitronkrem på første lag, mousse på neste. Synes du moussen virker litt løs, la den stivne på kaken i kjøleskap før du legger neste lag.
Sitronkrem på neste, og mousse på toppen.
La dette stivne godt og blir kaldt i kjøleskap.
Ganache.
200 g dronningsjokolade (eller annen etter smak)
1 dl fløte.
Varm opp fløten, legg i hakket sjokolade, la stå litt og rør så til en glatt masse.
Hell over kaken når ganachen akkurat er smørbar, men ikke varm.
La stivne i kjøleskap.
Pynt med jordbær
Oppbevares i kjøleskap, og holdbar i flere dager.
Dette er en av de kakene som er like god dagen etter, og dagen etter, og dagen etter…..
M.a.o, fin/skummel å ha i kjøleskapet!
#kake #sjokoladekake #sjokolade #sitronkrem #jordbærmousse #oppskrift #ganache
Ååå, så deilig 🙂 Det er neste bestilling fra hovedstaden 😀 Jeg kommer til påske 😀 ha-ha .. Klemmer min venn <3
du frister så altfor masse,nesten synd min bedre halvdel ikke spiser noe særlig kake ,for da kunne jeg overasket hi hi
Ikke min mann heller, blir skummelt mye på meg 😀